Adormirea Maicii Domnului

Primăria Comunei Cașin

Acest obiectiv apartine de Protoieria Onesti – www.protoieria-onesti.ro

 Aceasta biserica este cea mai veche din Casin . Anul construirii nu este cunoscut dar in spatele icoanei ce reprezinta praznicul imparatesc, „Adormirea Maicii Domnului”, se gasesta o inscriptie din care rezulta ca catapeteasma a fost reparata in anul 1797 de catre I. Popovici. De aici se poate considera ca biserica a fost construita odata cu venirea „colonistilor’’ adusi sau veniti din zona Rucar – Dragoslavele, intrucat Biserica era locul central al unei comunitati in jurul careia se desfasura intreaga viata comunitara.
 Cercetatorul francez D’Anville, in lucrarea sa ” Memoire sur la nation de Gettes et sur les pontifes chez gettes’’ (1759), facea afirmatia ca „muntele sacru’’, unde a salasluit Zamolxes ar fi undeva in muntii Casinului. Nu stim cat de autentica este aceasta informatie, dar este interesanta pentru noi si am inregistrat-o in ideea ca aici ar fi fost ” un ipotetic centru religios precrestin’’.
 N. Iorga in cartea sa „Sate si manastiri din Romania’’ spune : „Biserca din Casin cu hramul Adormirea Maicii Domnului, cea mai veche biserica din sat, aminteste in totul bisericile muntene si este un foarte frumos tip, al acestora. Este cladita din caramida dar cadrul fin sculptat al ferestrelor este din piatra. Pridvorul este deschis avand patru stalpi despartiti prin arcade ogivale. Alti stalpi ca acestia fac ca o perdea intre naos si pronoas. Catapiteasma a fost reparata in 1797, dar cladirea este neaparat mult mai veche.’’
 Preotii care au slujit in acest locas :
 I. SBARCEA adormit intru Domnul in 1860 iulie
 G. MANICUTA 1887 aprilie
 I. PASLARU 1917
 I. TUDORACHE 1933
 N. TUDORACHE
 N. BALCANASU
 M. POPA
 E. ARDELEANU
 I. MARINEL
 D. MILOIU
 D. IORDAN preot din anul 2001

 Biserica este intrata in lista monumentelor istorice la pozitiile 185-187; aici fiind vorba de ansamblul bisericesc format din Biserica si Clopotnita, Biserca propriu-zis si Clopotnita luata separat.
 Numarul total al familiilor existente in Parohia Casin II este de 265 din care 35 familii sunt de rromi. Din totalul familiilor 1/3 sunt alcatuite dintro singura persoana (vaduv sau vaduva).

PAROH
PR. IORDAN DANIEL