Apariții în presă

Primăria Comunei Cașin

Poarta de lemn cu 3 stalpi si acoperis – brandul comunei Casin.
 – www.presaonestilor.com 18 ianuarie 2013

 Situata la mica distanta de Onesti, comuna Casin se poate mandri cu o traditie rar intalnita pe meleagurile din judetul Bacau, cea a portilor din lemn, cu 3 stalpi si acoperis, care se afla la intrarile in gospodariile oamenilor. La Casin se afla circa 320 de porti acoperite, iar casunenii continua sa construiasca astfel de porti. “Este comuna cu cele mai multe porti din judetul Bacau, raportat la numarul de gospodarii”, ne-a spus Constantin Tudose, un bun cunoscator al acestei traditii si un iubitor al obiceiurilor populare din zona.
 Cinci generatii de porti
 Constantin Tudose a inventariat si clasificat portile din comuna Casin, incepand cu cele din prima generatie, care au acoperisul separat pentru poarta mica, pe unde intra omul, in timp ce pe al doilea stalp se afla doar un acoperis simbolic. Din pacate, doar o singura poarta din prima generatie s-a mai mai pastrat, aceasta avand peste 120 de ani vechime. Portile din a doua generatie au acoperis comun, peste cei 3 stalpi, care au inaltimea mai mare decat cei din prima generatie. Mai putin de 50 de porti din generatia a II-a se mai gasesc astazi in comuna, iar cele mai multe sunt in satul Curita. A treia generatie de porti a inceput in jurul anului 1930, iar stalpii nu mai sunt din lemn, ci din piatra cioplita, adusa de la Gura Slanicului sau de la Grozesti, actualul Oituz. “Acele porti nu erau la indemana oricui, pentru ca presupuneau costuri importante, si doar fruntasii satului aveau astfel de porti”, ne-a spus Constantin Tudose. Doar 20 de porti din generatia a III-a au mai ramas la Casin. Generatia a IV-a, cea mai importanta ca numar de porti, a inceput la jumatatea secolului XX. Stalpii sunt turnati in cofrag de lemn sculptat, pe o structura de beton si fier. Constantin Tudose a propus un model si pentru cea de-a V-a generatie de porti, cu structura din beton, fier si alte materiale durabile, care se imbraca in dulap de stejar sau frasin, o bucata de cherestea cu grosimea mai mare de 5 centimetri. De curand, au fost realizate doua porti din generatia a V-a, dintre care una se afla in curtea universitatii din Bacau, iar alta la intrarea in parculetul realizat recent la Casin.
 Construirea de porti – competitia casunenilor
 Initiativa lui Constantin Tudose privind cea de-a V-a generatie de porti s-a bazat pe spiritul de competitie al casunenilor, care s-a transmis din generatie in generatie. Dupa cum ne-a spus Constantin Tudose, la Casin nu este valabila pilda “Sa moara si capra vecinului”, care este interpretata in mod diferit. Casunenul nu-si doreste sa moara capra vecinului, ci isi cumpara o capra mai buna. La fel, isi cumpara cai mai frumosi sau isi construieste o poarta mai frumoasa, ori ii adauga un element in plus. Iar Constantin Tudose a dorit sa stimuleze si mai mult acest spirit de competitivitate. “Am vrut sa creez dezbatere, ca sa fie constienti casunenii de ce frumuseti au in fata caselor lor – ne-a spus Constantin Tudose. Se pare ca am reusit, iar oamenii au inceput sa-si refaca portile”.
 “Poarta este frumoasa ca o femeie”
 Portile din comuna Casin sunt si opere de arta plastica, prin sculpturile de pe stalpi sau acoperisuri, ce includ elemente fitomorfe (in forma de plante), dar si din viata curenta a taranului, din zootehnie, agricultura, padure, vanat, carausie, pastorit etc. “Daca ridici capul si privesti acoperisul, nu poate sa nu te impresioneze dantelaria de lemn de la sanul portii – ne-a mai spus Constantin Tudose. Poarta este frumoasa ca o femeie. Ea insasi are salba si medalion”. Constantin Tudose a realizat si un album despre portile din comuna Casin, care va aparea in curand, cu denumirea “Portile de lemn ale satului, portile sufletului”. Traditia portilor acoperite s-a transmis din stramosi, iar printre mesterii populari se numara Neculai Comaneciu, Neculai Coman, Ion Fuiorea, Nicusor Ditu si Ion Moraru, care au stiluri diferite, astfel ca nicio poarta nu seamana cu exactitate una cu alta.
 Casunenii sunt falosi
 Portile din Casin reprezinta si o dovada a faptului ca locuitorii comunei sunt oameni falosi, dupa cum ne-a spus Constantin Tudose. Falosenia casunenilor a fost determinata in principal de greutatile prin care au trecut stramosii lor, care au pornit, in urma cu peste 600 de ani, din nordul judetului Arges, de la Rucar si Dragoslavele, au pribegit prin Transilvania, apoi s-au stabilit la Casin, impreuna cu alti locuitori din }ara Barsei. “Din Rucar si Dragoslavele au plecat manati de vremuri potrivnice, pribegind prin Transilvania si asezandu-se cu temeinicie pe Valea Casinului, pe cursul inferior al raului, loc daruit de Dumnezeu cu de toate”, ne-a precizat Constantin Tudose, informatii ce se regasesc si in cartea scrisa de acesta, “In memoriam Nicolae Paslaru”. Aproprierea de un oras industrial cum era Onestiul nu a afectat, in esenta, traditiile si folclorul cu care se falesc casunenii, care vorbesc munteneste, nu moldoveneste. “Falosenia casunenilor a facut ca pana si limba sa fie diferita de cea a localitatilor inconjuratoare”, ne-a mai spus Constantin Tudose. Iar portile acoperite au ajuns sa reprezinte acum un adevarat simbol, un brand al comunei, dupa cum a apreciat Daniel Soroiu, primarul din Casin. Florin TANASE


 Primarul din Casin vrea sa reinvie traditiile stramosesti
 – www.presaonestilor.com 15 ianuarie 2013

Desi traiesc de peste 600 de ani in Moldova, locuitorii din comuna Casin isi au originile in Muntenia, la Rucar si Dragoslavele, in nordul judetului Arges, de unde au venit stramosii lor. Insa traditiile s-au cam pierdut, iar primarul din Casin, Daniel Soroiu, incearca sa reinvie obiceiurile populare de altadata. In acest sens, la initiativa primarului, a fost infiintata o formatie de dansuri populare, cu sprijinul lui Vasile Cuciureanu, un bun cunoscator al obiceiurilor din zona si un maestru al dansurilor traditionale. Trupa este alcatuita din 22 de copii si tineri, care au varste cuprinse intre 13 si 20 de ani, iar primarul ii sprijina in mod personal, cu bani din propriul buzunar, precum si cu sustinerea altor iubitori de traditii din comuna. “E un fapt inedit, pentru ca, dupa 1989, nu s-au mai facut dansuri populare in comuna – ne-a spus primarul Daniel Soroiu. Copiii au si uitat cum sunt dansurile noastre, iar eu doresc sa reinviem traditiile noastre”. Din fonduri proprii, precum si cu sustinerea unor sponsori, primarul a finantat chiar si o excursie pentru membrii trupei de dans, care a avut loc pe 11 ianuarie. Dansatorii au avut in program vizite la salina de la Targu Ocna si monumentul eroilor de pe Magura, precum si in statiunea Slanic Moldova. Edilul-sef din Casin vrea sa le schimbe si costumele de dans, care sunt, acum, mai mult moldovenesti, decat muntenesti. “Vreau sa le fac costume muntenesti, in portul popular al comunei Casin”, ne-a precizat Daniel Soroiu, care a subliniat si faptul ca originile muntenesti sunt dovedite si de graiul casunenilor, care este diferit de cel al moldovenilor. “Casunenii sunt cea mai inchegata comunitate de munteni din Moldova”, ne-a mai spus primarul. Tot in spiritul traditiilor muntenesti, primarul din Casin intentioneaza ca, in zilele urmatoare, sa reinfiinteze si hora satului, care sa se desfasoare in fiecare duminica, la caminul cultural, iar vara in aer liber. “Oamenii si-au uitat radacinile, iar spiritul national, patriotic, s-a pierdut – spune Daniel Soroiu. Se pierde identitatea nationala, iar eu si primarii din alte comune trebuie sa luptam pentru pastrarea traditiilor”.
Traditii de iarna la Casin
Cu ocazia sarbatorilor de iarna, in comuna Casin au avut loc mai multe manifestari traditionale, organizate in fata primariei sau la caminul cultural. Scena de la primarie a fost impodobita cu “scoarte” vechi, din 1922, un fel de carpete cu care casunenii isi impodobesc peretii, iar oamenilor li s-a oferit vin fiert in ulcele de lut traditionale. In spectacol a evoluat si trupa infiintata la initiativa primarului, care a prezentat o suita de dansuri casunene, iar printre uratori s-a numarat si o ceata calare pe cai. De Craciun, a iesit la colindat si un inedit grup de fete, intitulat “Suratele de la Casin”, care au fost costumate in straie populare si care au pus in practica obiceiurile similare cu cele de la claca de altadata. “A fost un lucru deosebit, emotionant, si o intoarcere catre folclor si catre traditii”, ne-a spus Constantin Tudose, un cunoscator si un iubitor al obiceiurilor populare din comuna. La initiativa lui Constantin Tudose, a fost realizata si o frumoasa poarta traditionala din lemn, care este acoperita si este amplasata la intrarea intr-un parculet pentru copii, ce a fost amenajat si inaugurat recent, cu sprijinul Primariei Casin. In comuna exista cateva sute pe porti acoperite, care sunt realizate de mesteri populari, conform traditiei din Tara Barsei si din alte regiuni din Ardeal, de unde au venit alti stramosi ai casunenilor, in urma cu sute de ani. “Portile acoperite reprezinta un simbol, un brand al comunei Casin – ne-a spus primarul Daniel Soroiu. Este comuna cu cele mai multe porti acoperite”. Vom reveni in editiile viitoare cu un fotoreportaj despre portile din comuna Casin. Florin TANASE


Sarbatori de iarna la Casin.
 – www.OnestiExpres.ro 5 ianuarie 2013
 “Maica Domnului a plâns / Lacrima din cer a curs, / Ramura mi-a inflorit / Iar eu vin la sorcovit! / Rod in suflet si-n ogor / Sanatate, cânt si spor / Anul va treaca usor, / Cu nimic apasator!” Dupa clinchet de clopotei si un buchet de colinde, interpretate in grup dar si de elevii Dragos Comanici si Bianca Balint, ce au inaltat spre cea mai profunda traire glasurile de copiii si sufletele spectatorilor, care au umplut la refuz sala Caminului Cultural Casin, au venit cu veselia lor “sorcovarii”. Elevi din toate clasele ai Scolii Gimnaziale Casin, in frumoase costume populare traditionale “muntenesti” (care sunt semnul faptului ca locuitorii acestor meleaguri se trag din pitoreasca zona Rucar – Dragoslavele – jud. Arges), ei au adresat o “salba” de urari pentru Noul An 2013. “De belsug si de mai bun / Sa fiti toti sanatosi – tun, / Far de rautate / Fara de pacate / Far’ de dusmanie / Doar cu omenie” – a fost una dintre urari in timp ce alti sorcovari au urat tarii “sa se – acopere de nea / Sa nu ne-o ia nimenea!” Sorcovita munteneasca nu a contenit ca sa aduca o urare si invatatorilor de pretutindeni, “vorbele lor sa se faca / fapte bune-n lumea – ntreaga / ceea ce ei ne invata / sa ne foloseasca-n viata; / pentru a lor staruinta / cinste si recunostinta / iar in urma lor sa vada / rod bun ca dintr-o livada / cântul amintirilor / in mireasma crinilor!” Pentru aceasta frumoasa “descatusare a sorcovarilor” si-au adus contributia cadrele didactice ale Scolii Gimnaziale Casin (director, prof. Sorina Ganea): invatatoarele Cristiana Mirica, Simona Bogatu, Monica Dobrea, Mihaela Burnichi, profesorii Eugenia Sbârcea, Ion Gogu, Petrica Anton, Sebastian Onciu si educatoarele Livia Gradinaru, Raluca Cosacea si Zânica Marcu. Dupa ce “sorcovioara” elevilor a ajuns la sufletele celor prezenti si cu urarea “sa traiti cât va va da / Domnul Sfânt prin mila Sa”, toata suflarea casunenilor prezenti la acest spectacol s-a bucurat de cântecele interpretate de Ionut Brebine, un tanar pentru care toata lumina zilei iI este data de tânguirea melodiilor populare. Când simti totul ca un zid intunecat, netrecut de lumina privirii ochilor, esti cuprins de fiorii unei puternice trairi atunci când indragostitul de muzica populara Ionut Brebine da glas, cu nostalgia trecerii timpului, versurilor colindei scrise de George Cosbuc, “Afara ninge linistit / Si-n casa arde focul / Iar noi pe lânga mama stând / Demult uitaram jocul…” In panoplia sublima a crearii unei atmosfere magice a sarbatorilor de iarna, un puternic semn a fost dat de tânara interpreta de folclor Tamara Ancutei, din Republica Moldova. Ea a prezentat cu farmecul neasemuit al unei voci patrunzatoare un colind de peste Prut dar si un cântec de voie buna precum si o nestemata a cântecului românesc, melodia „Marioara de la munte”. Valorile Casinului au intregit acest moment si solista Gabriela Comaneci – cunoscuta prin aparitiile la posturile nationale de televiziune, a tinut la inaltime bucuria delectarii deosebite prin acest spectacol cu interpretarea mai multor melodii moldovenesti ce ii pun in valoare vocea sa calda. Ea a adus un mesaj si celor care s-au intors din strainatate pentru a petrece sarbatorile de iarna acasa sau duc dorul acestora departe, pe meleagurile straine. O alta vedeta a cântecului popular de la Casin, solista Elena Comaneci, absolventa a Scolii Populare de Arta si care a facut inregistrari cu Orchestra „Doina Gorjului” din Târgu Jiu, a tinut ca sa faca o marturisire de pe scena:”In sufletul meu este numai caldura si lumina si am inteles ce inseamna sa te afli de sarbatori in sânul familiei!”. In aplauzele consatenilor sai ea a interpretat mai multe cântece muntenesti, legate prin melosul lor de „radacinile” locuitorilor acestor meleaguri. In acordurile sunetului rasunator al trompetei cu care Dinu Filimon a interpretat melodiile de joc ale zonei, pe scena si-a facut aparitia formatia de dansuri din comuna Casin, coordonata de catre instructorul coregraf Vasile Cuciureanu. Prezentarea mai multor dansuri populare in câteva suite a fost momentul in care tinerele perechi de dansatori au cules aplauzele puternice ale publicului spectator, pentru evolutia lor deosebita. „Jocul de doi” dar si „Hangul’ (pornit dupa strigatura „casuneni, nu va lasati / si voi <<Hangul>> sa-l jucati”) precum si alte hore si sârbe au adus si marea admiratie a primarului comunei Casin, Daniel Soroiu, care a declarat:”Am reusit ca sa facem un spectacol deosebit cu fiii comunei si sunt mândru pentru aceasta! Sa aveti sanatate, belsug in case, voie buna si sa va respectati unii pe altii!”
 (Re)intoarcerea la traditii
 Daca la sfârsitul acestei manifestari Mos Craciun a fost darnic cu fiecare copil al comunei, cu prilejul marii sarbatori religioase „Nasterea Domnului” un alt lucru minunat s-a inregistrat in frumoasa comuna Casin, din apropierea Onestiului. La Biserica Ortodoxa „Sfântul Dumitru”, ce are ca paroh pe preotul Marius Cojocaru, pentru a treia oara un grup de colindatoare in frumoase costume nationale au vestit din fata altarului „Nasterea Domnului”. Casuneanul Constantin Tudose, ce are o sârguinta deosebita in promovarea „cartii de identitate” a Casinului (el realizând un pilduitor volum despre un adevarat simbol al comunei, institutorul N. Pâslaru), ne-a declarat:”Prezenta grupului de colindatoare, numit <<Suratele>> (un „diminutiv” local pentru surori – nota Onesti Expres), se constituie ca o intoarcere catre folclor, catre <<poarta traditiilor>> locale. In straie nationale colindatoarele strabat ulitele satului la <<Craciun>> si acest fapt este un mare câstig pentru Casin. Biserica a fost mai plina ca oricând cu credinciosi si <<Suratele>> au aratat prin amicitia grupului ceea ce se intâmpla in sat cu multi ani in urma, când oamenii mergeau impreuna la claca dar si la joc. Renaste folclorul si slava Domnului ca are ce renaste! Mândria casunenilor ar fi ranita daca pe noi ne-ar colinda altcineva si nu fii si fiicele satului! Am trait un sentiment extraordinar!”
In aceeasi linie a frumusetii si originalitatii, cu vigoarea puternica de a duce mai departe traditiile locului s-a inscris si „alaiul” obiceiurilor de iarna, care s-a desfasurat in fata primariei comunei la 31 decembrie 2012. Mai multe sute de oameni s-au aflat in preajma unei scene impodobita cu o scoarta din anul 1922 si in obiceiul traditiilor Casinului s-a urat de pe cai, s-a pocnit din biciuri iar goarnele si sunetele de corn au vestit Noul An. Ineditul manifestarii a fost dat de faptul ca alaturi de cetele de uratori au fost si elevi care au recitat poezii sau care au lansat o intrecere in prezentarea altor obiceiuri populare. De asemenea, au fost invitati ceata de ursi din satul Bratesti (com. Bârsanesti) si grupul de dansatori al Ansamblului „Doina Trotusului” (condus de coregraful Francisc Enasel). „Cu datini si joc in pitoresc alai am venit la vreme de zapada si statornici vrem sa fim pe acest picior de plai” – au fost cuvintele coregrafului Francisc Enasel, rostite locuitorilor Casinului. Cu razele sale aurii soarele a invesmântat aceasta zi frumoasa rasplatind astfel munca si sârguinta pentru pastrarea obiceiurilor si a traditiilor populare. Intr-o revarsare a bucuriei pe scena au urcat din nou membrii formatiei de dansuri a comunei, coordonata de indrumatorul sau, Vasile Cuciureanu, care ca „un staroste al locului” a transmis noii generatii toate frânturile si bucuriile ce incununeaza sârbele si horele populare – o „roata” mare fiind intinsa la sfârsitul frumoasei sarbatori. Pentru spectatorii iubitori de autenticitate dar si pentru tinerii care isi doresc reântoarcerea traditiilor populare s-a prefigurat viitorul pas: desfasurarea, din nou si cât de curând a horei satului Casin. Pentru moment, membrii formatiei de dansuri au fost rasplatiti pentru evolutiile lor artistice de cei ce sprijina revigorarea traditiilor locale cu o excursie iar pentru tânarul primar al Casinului, Daniel Soroiu, desfasurarea acestor frumoase manifestari la putin timp dupa ce se vestea sfârsitul lumii, a adus rezonanta gândului intelept:”N-a venit sfârsitul lumii! Dumnezeu mai are rabdare cu noi! Faptele se vor indrepta si cu bune, cu rele, sa urcam treptele vietii! La multi ani casuneni, la multi ani, Casin!” Ion Moraru


Fapte la puterea respectului la Casin
 – www.OnestiExpres.ro 5 decembrie 2012
 Locuitorii comunei Casin – “poarta de legenda” spre inaltimile muntilor Zboinei si a Vrancei – au trait cu putine zile in urma frumusetea unor lucruri “asezate” pentru comunitatea locala. Este vorba despre sfintirea unui bust, ce are ca efigie pe preotul iconom stavrofor Eugeniu Ardeleanu (care a trait intre anii 1910-1980) si de inaugurarea unui parc pentru copii. Parintele Eugeniu Ardeleanu a ramas in cugetul si sufletul casunenilor drept preotul ce a ridicat de doua ori din molozul naruirii de la cutremurele din 1940 si 1977 Biserica “Sfântul Dumitru”. Primarul comunei Casin, Daniel Soroiu a declarat locuitorilor comunei prezenti la aceste evenimente de sfintire: “Va multumesc ca sunteti alaturi de noi la dezvelirea monumentului celui care a fost preot Eugeniu Ardeleanu. Ridicarea acestui monument are un motiv foarte intemeiat deoarece, dupa cutremurele devastatoare din anii 1940 si 1977, el a fost cel care a ridicat de fiecare data din nou Biserica «Sfântul Dumitru». Monumentul se afla in noul parc amenajat de Primaria Casin, parc ce are la intrare o poarta traditionala din zona. Aceasta poarta poate fi considerata o poarta de intrare spre viitorul comunei noastre, trecând prin ea copiii – ce reprezinta viitorul nostru! – care se pot bucura de noul parc. Aceasta idée a a fost a unui fiu al comunei – Constantin Tudose, care ne-a dat si câteva sfaturi si ea a prins contur si s-a realizat cu sprijinul consilierilor locali, a preotilor si a functionarilor publici ai Primariei Casin. Nominalizez trei consilieri locali care si-au adus un mare aport: pe Maricel Ditu, Gabriela Cojocea Flintoaca si Constantin Rosu. Mentionez ca aceste lucruri nu se puteau realiza fara sprijinul parlamentarilor zonei, care ne-au ajutat si la realizarea altor obiective in comuna”. Parintele Marius Cojocaru, cu bucuria ca primul bust din comuna Casin a fost ridicat unui preot, a marturisit: “Prin ceea ce inseamna «oratorie a faptelor» si nu cuvinte goale, lipsite de continut, iata comuna noastra infloreste. Aceasta, pentru implinirea spiritului nostru gospodaresc, al casunenilor, spirit ce este mostenit de peste 350 de ani. Numele de casunean este dus si cunoscut in toate orizonturile pamântului. Oficializarea bustului parintelui Eugeniu Ardeleanu celebreaza si faptul ca el a botezat pe multi dintre cei prezenti la aceasta manifestare. La naruirea bisericii dupa cutremurul din 1977, era o perioda grea pentru reconstructie, când se incorsetase greutatea ducerii la bun sfârsit a unei asemenea lucrari. Prin daruirea si corectitudinea sa iata ca acest lucru s-a realizat si-l rugam pe bunul Dumnezeu sa pastreze din veac in veac chipul preotului Eugeniu Ardeleanu, pentru ingemanarea sufletelor noastre”. Dezvelirea bustului a fost efectuata de catre primarul comunei Casin si de deputatul Viorel Hrebenciuc, ce a privit din mijlocul casunenilor intreaga desfasurare a acestor evenimente.
Un discurs patetic, “strapuns de vorba uneori taioasa” a oamenilor locului, a rostit Constantin Tudose. “Un sat este cunoscut prin oamenii sai, prin faptele lor si imi place sa cred, prin respectul pe care cei ce traiesc la un moment dat il arata generatiilor trecute” – a mentionat vorbitorul, continuând:” Ma bucur ca fac parte dintr-o astfel de generatie, matura, care-si cinsteste inaintasii si ofera tinerilor si copiilor o lectie de viata si un exemplu in acest fel. In urma cu aproape trei ani am readus dimpreuna in memoria actualei generatii pe institutorul Nicolae Pâslaru, cel care prin lucrarea sa monografica a creat «carte de identitate» casunenilor. Acum incercam prin putinele gesturi ce le facem sa cinstim memoria unui alt fiu de seama al satului: preotul Eugeniu Ardeleanu… Este preotul tânar care a pornit sa rezideasca biserica satului darâmata de marele cutremur din 1940. A reusit dupa foarte multi ani de stradanie si sacrificii sa resfinteasca biserica vietii sale. In 1977, biserica cladita cu posibilitatile tehnice si materiale respective a fost pusa la pamânt din nou, de al doilea mare cutremur al secolului XX. Sarmanul suflet de preot, ctitor de biserica! La câteva minute dupa seism, preotul Eugeniu Ardeleanu, «isi smulgea parul», asa cum certifica vecinii in vârsta si in viata ai bisericii, atunci când nu si-a mai vazut constructia vietii si a credintei sale! A purces din nou la reconstructtia bisericii, a reusit, stând pe schele tot restul vietii sale, sa ridice din nou o mândrete de biserica! Nu a mai apucat sa o sfinteasca, Dumnezeu chemându-l la El pentru cine stie ce constructie mareata in ceruri. Pe lânga aceasta calitate de ctitor de biserica de dupa cutremure, preotul Ardeleanu a fost un desavârsit duhovnic dar si un critic al obiceiurilor si faptelor nepotrivite din satul sau. A fost si un foarte bun cetatean si din numeroasele exemple amintesc doar unul, putin cunoscut dar istorisit mie de fiica sa, Cornelia, traitoare acum pe meleaguri straine, tocmai in America. Satul Casin era perceput, la nivel de «judeteana de partid» ca un sat de chiaburi, reactionar si ca urmare ocolit de binefacerile comunismului. Asa incât, introducerea curentului electric in satul Casin era amânata la nesfârsit. Preotul luptator, impreuna cu al sau coleg de clasa Iga, seful comunist din comuna, au purces la Bucuresti… si indaratnicul preot nu a plecat de acolo pâna nu a vazut semnate actele pentru introducerea electrificarii in sat, pentru «poporenii» sai… La noul parc ne aflam «in inima» vestitului iarmaroc «da Stamarie», cel care timp de doua saptamâni concentra negotul din aceasta parte a Moldovei. Aici veneau, in afara de moldovenii nostri, brasovenii, jidovii, armenii, turcii si toate natiile traitoare si trecatoare pe pamântul românesc in urma cu secole. Acest parc este putinul spatiu public ramas neocupat de expansivitatea proverbiala a noastra, a casunenilor…” Constantin Tudose a prezentat si poarta de intrare in noul parc, asemanând-o “portii sufletului de casunean… Aceasta era primul contact vizual pentru casuneanul plecat pe drum de 2-3 saptamâni in carausie, cu cei ai lui… Aceasta poarta este o fala din vechime”… Si ca povestea sa continue si pe alte meleaguri, Constantin Tudose a anuntat ca o poarta asemanatoare celei de la intrarea in parcul de la Casin va strajui de zilele urmatoare in curtea Universitatii “George Bacovia” din Bacau.
In timp ce frumusetea scoartelor populare taranesti iti atrageau privirea, dupa mai multe zile innourate, razele soarelui au cuprins totul in jur. Rostind ca un “adevar al clipei“, tânarul primar al Casinului a marturisit ca “Soarele a aparut sa lumineze chipul parintelui Eugeniu Ardeleanu”. Cel care in 1940 prelua stafeta de la un alt preot al locului, Balcanasu (nevoit sa se mute la Bacau) iar in 1980 a parasit aceasta lume, nemângâiat de gândul de a nu trai clipele resfintirii bisericii… Lucru ce a fost implinit de un alt preot al satului, Matei Popa, la acest mare eveniment religios fiind prezent Episcopul Romanului si Husiului, IPS Eftimie insotit de un sobor format din peste 20 de preoti. Ion Moraru


Sarbatoare a bucuriei si reinnoirii traditiilor
 – www.OnestiExpres.ro 23 august 2012

Vara bucuriei, cu sarbatorile prilejuite de zilele localitatilor, a plutit cu armonii de cântec, dans si voie buna si pe meleagurile comunei Casin. In miezul lunii august aici au avut loc cea de-a XIII-a editie a “Serbarilor Casinului”, manifestare care a fost initiata la propunerea unor cunoscuti fii ai acestei comune: Gheorghe Costea, Constantin Tudose, Daniel Valeanu, Vicu Sbârcea, Ion Cojocea Flintoaca Ion si regretatul Remus Balanica (director timp de mai multi ani a scolii din localitate). La aceasta sarbatoare centrul comunei Casin a fost cuprins de bucuria asteptarii intâlnirii cu momente artistice deosebite dar si cu surprize pe masura nerabdarii spectatorilor. Primarul comunei Casin, Daniel Soroiu a evidentiat faptul ca “sarbatoarea din acest an aduce reânnoirea unei traditii a ceea ce avea mai frumos Casinul – dansurile populare. Cu sprijinul instructorului artistic Vasile Cuciureanu am reusit ca sa formam o formatie de dansuri populare, care va prezenta frumoasele sârbe si jocuri specifice Casinului. De asemenea, in premiera la aceasta sarbatoare va avea loc <<Miss Casin 2012>>, un concurs deosebit, care dorim sa intre in traditia desfasurarii manifestarii noastre”.
Debutul acestui inedit concurs a fost cu prezentarea juriului (format din persoane ce profeseaza in diverse domenii de activitate – manageriat, invatamânt, comert) dar si a concurentelor. Pentru obtinerea titlului de “Miss Casin 2012” s-au inscris 5 concurente, care sub atenta observare a publicului, au trecut de mai multe probe. In prezentarea facuta catre spectatori aspirantele la acest titlu au declarat ca sunt atrase de cântece si dansuri (Georgiana Rentea), de literatura si muzica (Vasilica Cuciureanu). Ioana Raluca Neculai a mentionat ca este timida, preferând “sa spuna altii calitatile si defectele” pe care le are! Proba de cultura generala a adus un “suvoi” de intrebari la care participantele s-au mai incurcat, cum au facut si la proba exercitiului de dictie, la care unele au intâmpinat greutati la citirea pentru prima data a unui text cu “caramidari, caramidarie… sau codobaturi!”. Proba de aptitudini artistice a dovedit ca dansul este marea dragoste a concurentelor, Madalina Duta uluind spectatorii cu ritmurile unui dans oriental. Cu 10 pe linie s-au ales concurentele si la proba de dans iar o alta proba a fost cea de a face reclama unui produs. Tot in ritmul pasilor de dans o proba (cea a dansului cu o portocala la nivelul capului), <<le-a dat de furca>> la concurente, iar la adunarea notelor, pe locul 3 s-a clasat Madalina Ditu, pe locul 2 – Georgiana Rentea si câstigatoare a titlului de “Miss Casin 2012” a fost Madalina Duta. “Miss Popularitate” a fost aleasa Ioana Raluca Neculai, iar “Miss Eleganta” a fost desemnata Vasilica Cuciureanu.. O nota pentru acuratetea si frumusetea concursului o merita si prezentatorii Georgiana Balas si Alexandru Florea, ce au impletit vorbe frumoase pentru a incuraja concurentele.
Frumusetea casunencelor participante la acest concurs, care a bucurat si a familiarizat publicul spectator cu asemenea intreceri, a fost urmata de momentele pline de pitoresc in care formatia de dansuri populare s-a daruit intru totul pentru a prezenta dansurile din aceasta zona. Ele pastreaza o influienta munteneasca prin faptul ca primii locuitori ai Casinului au fost din Rucar si Dragoslavele – localitati aflate la “pintenii vârfurilor” muntilor Iezer (din Carpatii Meridionali). “Strunite” de instructorul artistic Vasile Cuciureanu (ce s-a facut remarcat prin participarea cu succes a dansatorilor Casinului la concursurile zonale din urma cu mai multi ani dar si la… hora satului), fetele care au format aceasta echipa s-au intrecut pe ele, cucerind ropotele de aplauze ale spectatorilor. In acordurile antrenante ale formatiei instrumentale a maestrului Oprica din Onesti au fost prezentate doua suite de dansuri populare ce au cuprins alaturi de sârbe, hore si “de doi” si iubitele dansuri “Floricica”, “Zdrobuleanca” si “Hangul”. Demn de evidentiat este faptul ca pregatirea acestor dansuri pâna a fi prezentate pe scena a durat doua luni iar gândurile si dorintele dansatoarelor sunt mari, pentru a se afirma si a face o formatie de dansuri redutabila, la care se vor alatura si dansatorii de pe valea Casinului. Instructorul artistic Vasile Cuciureanu, ce vrea sa readuca pe scena Caminului Cultural pe casunenii inzestrati cu tot harul artistic dar si sa repuna in valoare prin spectacole obiceiurile de iarna si cele legate de nunta de pe aceste meleaguri, ne-a declarat ca “prin sprijinul autoritatilor locale si a unor sponsori generosi s-a reusit aducerea in actualitate a dansurilor traditionale dupa aproape 20 de ani”. Finalul “Serbarilor Casinului” a fost unul cu hore si sârbe mari, intinse in cercul carora s-au prins oameni de toate vârstele, ei traind din plin frumusetea dansului popular. Alaturi de ei s-a prins in hora si primarul comunei, Daniel Soroiu, care a reusit sa aduca si aceasta puternica nuanta de frumusete artistica sarbatorii Casinului, care in mai multi ani s-a rezumat doar la o “clasica” competitie de fotbal. Ion Moraru


Fotbal minut cu minut, la Casin
 – www.OnestiExpres.ro 5 august 2012
 Prin desfasurarea celei de-a XIII-a editii a „Cupei Casinului” la fotbal, se poate spune ca dragostea pentru sportul cu balonul rotund este una „minut cu minut” in frumoasa comuna din apropierea Onestiului. La editia din acest an au fost inscrise 34 de echipe, care s-au confruntat pe patru categorii de vârsta: 8-12 ani, 13-15 ani, 16-19 ani si peste 19 ani. La prima categorie de vârsta finala s-a disputat intre doua echipe „de viitor”. Invingatori cu scorul de 5-0 au fost jucatorii de la Viitorul Curita, care a invins echipa Viitorul Casin (pe locul III clasându-se Trotusul Onesti). In marele scor inregistrat si-au etalat aptitudinile de viitori fotbalisti jucatorii Eusebiu Marcu, George Floroiu si Costel Rentea.
La categoria 13-15 ani cupa a revenit echipei Sageata Albastra din Casin, care a intrecut cu 4-1 pe echipa „Scorpionii” Buciumi. Demn de remarcat este faptul ca invingatorii s-au desprins in ultimele minute ale partidei, Elvis Andrei si Alexandru Gosav remarcându-se drept cei mai buni jucatori. Pe locul 3 s-a clasat FC Manastirea Casin. Victoria finala a categoriei 16-19 ani a fost obtinuta dupa o incrâncenata lupta in teren de echipa Real Lupesti, in dauna jucatorilor de la CS Buciumi. Scorul acestei finale a fost 1-0 iar Andrei Geana si Alexandru Soroiu sunt jucatorii care s-au remarcat. Cele mai aprige meciuri s-au disputat in categoria peste 19 ani, unde o echipa-surpriza a acestei competitii (FC Tiki Taka Tuta, com. Târgu Trotus) s-a evidentiat ca una dintre cele mai puternice. Ea a jucat finala in fata echipei FC Casin si prezenta in acest „team” a unor jucatori experimentati (ca Doni Grama – autorul celor trei goluri inscrise pentru echipa sa, Razvan Ghetu, Nicusor Catana), au facut ca FCD Tiki Taka sa se consoleze cu obtinerea locului 2. Pe locul 3 s-a clasat echipa Vointa Bratesti. Finala de la aceasta categorie a fost una plina de suspans, in final invingatori fiind jucatorii de la FC Casin: Paul Blagoi, Bogdan Petcu, Ciprian Bejenaru, Alin Bunghez, Stefan Dovleag, Eugen Mâsu, Alin Mâsu, Bogdan Soare, Alexandru Florea, N. Rentea, Nicusor Catana si Razvan Ghetu.
Dan Valeanu, care alaturi de autoritatile locale s-a implicat in desfasurarea acestei competitii, ne-a declarat: „Si aceasta editie a Cupei Casinului s-a inscris ca un prilej deosebit de promovare a fotbalului in rândul copiilor si tinerilor, remarcându-se prezenta a mai multe echipe din diferite comune.
 Meciurile au fost arbitrate de catre onestenii Emil Ganea si Victor Stirbu iar ca «supervizori» au asistat prof. Nelu Sbârcea (prezent la toate intâlnirile disputate), Gheorghe Dragu (alias Anghelinei), Gh. Slabu si alti cunoscatori ai acestui foarte indragit sport. Au sponsorizat desfasurarea competitiei Costel Serban, Constantin Tudose, Mihai Fudulache, Ionica Cimpoia, Mitica Bontas, Georgel Bordeianu, Viorel Cojocea, Cornel Sbârcea si altii. Alaturi de denumirile mai neobisnuite ale echipelor (Diavolii Rosii, Tiki Taka, Ciocanarii, Scorpionii, Bronson) s-au aflat si unele cu denumiri arhicunoscute – Real, Viitorul, Vointa”. Festivitatea de premiere a câstigatorilor acestei competitii a avut loc intr-o atmosfera entuziasta si a fost efectuata de Daniel Soroiu, primarul comunei Casin. Ion Moraru