Educaţie, cultură

Primăria Comunei Cașin

Scoala din Caşin

Cultura, educatie. Crampeie de istorie

 Articol preluat de pe scoalacasin.blogspot.com
 Autor: Institutor Monica Dobrea – Consilier educativ Şcoala cu clasele I – VIII „Institutor N. Pâslaru” – Caşin

 Scoala din Caşin a luat fiinţă în 1858, temelia ei fiind pusă de către biserică, prin intermediul cântăreţului Ion Poncoş, lucru care vine să confirme cele spuse de ilustrul institutor, anterior amintit: „Şcoala românească a luat fiinţă în biserică, fiindcă acolo a fost tiparul, limba şi focul românismului”.

 Din lucrarea „Monografia comunei Caşin” am aflat că în şcoala acelui timp se preda „cântul bisericesc, citirea ceaslovului, rânduiala slujbei bisericeşti şi învăţarea rugăciunilor pe din afară.” Se numea „Şcoala de cântăreţi”. Astfel şcoala a funcţionat regulat timp de patru ani, când cursurile au fost suspendate din motive necunoscute. La 2 ianuarie 1865 şcoala se reînfiinţează, iar primul învăţător este D. Marcu care funcţionează până în 1867 când este înlocuit de Hurmuzache Vechiu, zis Vechiulescu. Acestuia i-au urmat mai mulţi învăţători, cum ar fi: Ion Pâslaru, Spiridon Herţan, Niculae Nedelcu, ultimii doi fiind absolvenţi ai Şcolii Normale din Iaşi.

 La 15 septembrie 1890, este transferat la Şcoala din Caşin institutorul Niculai Pâslaru, care a condus această şcoală timp de 23 de ani. Niculai Pâslaru (1866-1943), al cărui nume îl poartă şcoala în prezent, s-a născut pe 17 ianuarie 1866, în Caşin. Cursul primar l-a urmat la Şcoala din Caşin şi la Târgu-Ocna. A urmat cursurile Şcolii Normale din Bârlad şi a luat diploma de învăţător în 1885. A funcţionat ca învăţător: 2 ani la Şcoala din Căiuţi, 3 ani la Tescani, 23 de ani la Şcoala din Caşin şi 17 ani la Târgu – Ocna. A fost revizor şcolar al judeţului Bacău. Pentru activitatea sa didactică a fost decorat cu „Răsplata muncii”.

 În anul 1898 a fost construit un local de şcoală care avea două săli de clasă, cancelaria şi locuinţa pentru director. Şcoala funcţionează în vechiul local până în 1969, când s-a mutat într-un local nou construit în apropiere. În prezent, în localul vechi al şcolii a fost amenajat Căminul Cultural al comunei.

 Noul local în care funcţionează astăzi şcoala este o clădire modernă, aşezată în centrul satului, cu două etaje, încălzire centrală, laboratoare şi cabinete de specialitate, bibliotecă şcolară, mini-sală de sport şi alte îmbunătăţiri care asigură cele mai bune condiţii desfăşurării activităţilor şcolare şi extraşcolare. Este cea mai înaltă clădire din sat. De aici înţelegem respectul pe care îl au sătenii din Caşin pentru educaţie şi faţă de cultură.

 De-a lungul timpului mulţi dintre elevii care au absolvit cursurile şcolii din Caşin au devenit intelectuali de seamă, cu care trebuie să ne mândrim: învăţători: NECULAI PÂSLARU, G. I ZĂRNESCU, G.I. VORNICELU, I. MÂNICUŢĂ etc.; preoţi: Preot I. I. VORNICELU, Preot N. I. IONIŢESCU, Preot C. MOICEANU etc; magistraţi: I. G. BREBULEŢ, C. I. BALCANAŞU; avocaţi: I. N. CIMPOIA, I. IONIŢESCU; medici: G. I. MÂNICUŢĂ; ingineri: V. V. CIMPOIA, N. N. PÂSLARU, V. PÂSLARU şi alte nume ilustre pe care le gasim consemnate în monografia comunei Caşin.

 Articol preluat de pe scoalacasin.blogspot.com
 Autor: Institutor Monica Dobrea – Consilier educativ Şcoala cu clasele I – VIII „Institutor N. Pâslaru” – Caşin

 Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau
 Casa Corpului Didactic Bacau a fost infiintata in anul 1970. Desfiintata in octombrie 1986, institutia isi reia activitatea in 1990. Incepand din anul 1991, Casa Corpului Didactic Bacau poarta numele marelui pedagog bacauan Grigore Tabacaru.
 La conducerea acestei institutii s-au aflat, de-a lungul timpului: Mircea Raducanu, Lucian Popa, Ioan Danila, Fanica Munteanu, Violeta Bajenaru. In prezent, activitatea CCD este coordonata de prof. Gabriel Stan. Personalul institutiei numara 16 angajati, dintre care 12 cu norma intreaga si 4 cu jumatate de norma.
 Obiectivul principal al institutiei il reprezinta organizarea activitatilor de formare continua si a activitatilor cu caracter stiintific, metodic si cultural pentru personalul din invatamantul preuniversitar. In acest sens, CCD Bacau organizeaza o gama variata de cursuri de formare continua, sapte dintre acestea insumand 619 ore si 160 de de credite profesionale transferabile, fiind acreditate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, dupa cum urmeaza: Managementul organizatiei scolare; Tehnici informationale computerizate – initiere; Initiere IT si utilizare AEL; Globarizare si integrare europeana prin servicii; Rasism, xenofobie, antisemitism – probleme educationale. Holocaustul; Managementul proiectelor educationale; Scoala inclusiva – scoala europeana.

 Personalitati:
 Gheorghe Zarnescu (n. 5 apr. 1953, sat Curita), sculptor, beneficiar al burselor Herder (1984).
 Expozitii personale in 1981, 1997, 1998. Are lucrari de arta monumentala la Bacau, Calarasi, Resita, Ramnicu Valcea, Slobozia. Membru al Uniunii Artistilor Plastid din Romania (1991).
 Stagiatura a efectuat-o la Intreprinderea Miniera din Teliuc. In 1961 s-a transferat la fabrica de Samota din Azuga unde a fost promovat inginer – sef. In 1964 a lucrat in colectivele laboratoarelor de cocs si de elaborare a fontei.
 Doctorat sustinut in 1978 la Institutul de Mine din Petrosani.
 Pe data de 15 septembrie 1990 Valentin Constantin Catana a ocupat prin concurs postul de profesor universitar la disciplina Tehnologia materialelor. Anul urmator ar fi urmat drept conducator de doctorat. A avut 14 doctoranzi, reusind ca, in 1992 sa fie primul fie primul doctorand al Universitatii din Bacau pana la sustinerea publica a tezei.
 In noaptea de 5 spre 6 noiembrie 1993 a survenit decesul profesorului universitar – Constantin Catana ca urmare a unui infarct miocardic.

 Casa de Cultura a Sindicatelor „Vasile Alecsandri”
 La data de 9 august 1961, Consiliul de Ministri ai Romaniei a aprobat constituirea localului, Institutiei, iar in 1965 sediul acestuia a fost dat in folosinta.
 Prin organizarea si desfasurarea manifestarilor culturale, a multor spectacole de inalta tinuta artistica, institutia a devenit un centru de atractie pentru locuitorii municipiului Bacau.
 Din initiaitiva conducerii institutiei au fost organizate colective artistice de mare prestigiu, coordonate de specialisti valorosi ce au prezentat spectacole de inalta tinuta, in teatre din Bucuresti si din alte orase din tara.
De mare succes s-au bucurat spectacolele solistilor vocali de muzica usoara si populara, spectacolele concurs, completate de recitalurile unor solisti si formatii artistice, cenaclurile literare „Nicolae Labis”, „Cenaclul Avangarda XXI”, precum si cenaclul „Unirea”.
 O activitate deosebita se desfasoara la „Casa tehnicii”, „Clubul oamenilor din stiinta”, organizeaza intruniri gen club, ce grupeaza specialistii si pasionatii in domeniul muncii de varf, in inventica, oamenii de stiinta si arta, care se informeaza reciproc asupra rezultatelor obtinute.
 Biblioteca institutiei, cu cele peste 65.000 volume, spatiul luminos, elegant, atrage populatia studioasa a orasului.
 In izvoarele scrise, ulterioare acestei atestari, se gasesc date importante privind evolutia localitatii, a comunitatii umane si a vietii lor spirituale. In aceasta zona se stabilesc multi romani din Tara Romaneasca si Transilvania, numiti in izvoare „barsani”, care contribuie la dezvoltarea si prosperitatea „cetatii”. Intr-un act din 17 octombrie 1741 este numit vornicul de barsani de la Casin.
 Toti locuitorii comunei, asa cum certifica izvoarele scrise, au luptat pentru drepturile lor istorice. In razboiul pentru reintregirea neamului romanesc, locuitorii comunei au participat la luptele date in aceasta zona, in anul 1917, pentru apararea independentei tarii.
 In memoria celor ce au cazut la datorie, s-a ridicat in centrul comunei un monument (1995-1999).
 Prima scoala publica in satul Casin a fost infiintata in anul 1858, fiind intretinuta timp de 4 ani prin contributia locuitorilor. In 1865 se reinfiinteaza scoala, sustinuta financiar de stat si de comuna.
 In satul Curita („curita”, in limba slava= gaina) s-a infiintat, la 1 octombrie 1905. Incepand din decembrie 1951, scoala din satul Curita isi desfasoara activitatea intr-o noua cladire.
 Intre lacasurile de cult, ridicate de locuitorii comunei, se afla Ansamblul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Casin, construita in 1776, aflata pe lista monumentelor istorice si Biserica de lemn „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, ridicata in satul Casin in anul 1796, tot monument istoric.
 In satul Curita exista Biserica de lemn „Sfantul Nicolae”, ridicata in 1740 si refacuta in 1933, indusa in lista monumentelor istorice din judetul Bacau.