Sfântul Nicolae – Curiţa

Primăria Comunei Cașin

Acest obiectiv apartine de Protoieria Onesti – www.protoieria-onesti.ro

 Parohia „Sfântul Nicolae” Curiţa s-a înfiinţat în anul 1995 prin reorganizarea Parohiei Caşin 2. La înfiinţare erau 220 familii, astăzi sunt 186 familii şi 16 văduvi şi văduve.
 Biserica de dimensiuni mici, construită din lemn de stejar, fostă mănăstire, este înzestrată în anul 1895 cu catapeteasmă, prin grija locuitorilor Comunei Caşin în timpul păstoririi pr. Ioan Pîslaru. Toate reparaţiile şi înzestrarea s-au făcut prin osteneala şi grija enoriaşilor. Cele trei policandre au fost modificate în anul 1972 pentru a primi becuri electrice. Fiind multă vreme filie nu s-au păstrat documente care să ateste vechimea sau originea icoanelor sau a altor obiecte din inventarul parohiei. Lângă biserica parohiei se află clopotniţa construită din piatră în anul 1968 înlocuind-o pe cea din lemn.
 O anumită perioadă de timp biserica a fost închisă şi părăsită fără a cunoaşte date exacte. Se pare că odată cu secularizarea averilor mânăstirilor din timpul domnitorului Al. I. Cuza, călugării care vieţuiau aici au plecat, biserica rămânând închisă. Este redeschisă în anul1933 singura însemnare privind acest an fiind scrisă pe un minei.
 „Această biserică cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, din Parohia Caşin II, judeţul Bacău a fost construită împreună cu chiliile din jurul ei, din lemn de stejar, chiar de pe acest loc, în secolul al XVI – lea. A funcţionat ca schit de călugări, până în secolul al XIX-lea, când s-a transformat în parohia Curiţa, pentru creştinii satului Curiţa.
 În timpul păstoriei P.C. Preot Matei Popa s-a construit clopotniţa din piatră şi acoperişul cu şindrilă.
 În timpul păstoriei P. C. Preot Costică Popa, acoperişul clopotniţei a ars, s-a făcut alt acoperiş învelit cu tablă.
 În 1972 s-a introdus lumină electrică.
 În 1974 şi 1975 s-au făcut reparaţii generale în interior: s-a reparat, curăţit şi retuşat catapeteasma şi alte icoane, s-a făcut pictură pe plafoane şi pereţi cu cheltuiala enoriaşilor şi altor persoane. La toate lucrările preotul a fost ajutat de consilierul parohial N. Tărcuţă. Toate lucrările din 1974 şi 1975 s-au făcut de Costică Teodoru din Târgu- Ocna.”(citat din pisanie)
 Conform inventarului din 1963-1964 biserica avea în proprietate aproximativ 13 ha. teren, constituit din 2 ha. teren arabil, restul păşuni şi fâneţe. În încercarea de redobândire a acestor terenuri ne-am lovit de lipsa documentelor de provenienţă. Parohia are astăzi în proprietate doar 2,3 ha. teren (arabil, păşuni, fâneţe) şi 0,65 pădure,dar nici unul dintre terenuri nu are titlu de proprietate.
 Din şirul preoţilor slujitori amintim pe pr. Miloiu Dan (1987-1995), pr. Costică Popa până în anul 1987, pr. Matei Popa, pr. Ioan Marinel, pr. Ioan Pîslaru, pr. Ioan Ioaniţescu, protos. Isaia Cotîrleţ.
 Biserica are nevoie de restaurare deoarece lemnul din care este construită a început să se degradeze, iar fundaţia din piatră de râu se deteriorează sub activitatea factorilor atmosferici.
 La dorinţa enoriaşilor, Consiliul Parohial împreună cu preotul paroh Lungu Costel Laurenţiu, au început lucrările pentru construirea unei noi biserici din zid. Sfinţirea pietrei de temelia s-a făcut de către Preasfinţia Sa Ioachim Băcăuanul în ziua de 9 septembrie 2006.

PAROH
PR. LUNGU LAURENTIU